Erfbelasting betalen via kunstwerken, het is mogelijk!
Onder bepaalde voorwaarden kan de erfbelasting geheel of gedeeltelijk betaald worden met kunstwerken, juwelen, manuscripten…. Midden maart keurde het Vlaams Parlement een nieuw decreet goed dat de betaling van erfbelasting met kunstwerken makkelijker zal maken. In dit artikel leggen we uit hoe deze regeling precies in elkaar zit en wat de belangrijkste wijzigingen zijn.
Wat is het?
Stel, Mark is een gepassioneerd kunstliefhebber en heeft tijdens zijn leven geïnvesteerd in een waardevolle collectie schilderwerken. Mark komt te overlijden op 85-jarige leeftijd en laat 3 kinderen na. Echter blijkt dat de kinderen de passie van hun vader niet delen. Kunstwerken moeten in de nalatenschap behandeld worden als andere roerende goederen.
Onder bepaalde voorwaarden heeft men de mogelijkheid om de verschuldigde erfbelasting geheel of gedeeltelijk te betalen door afgifte van kunstwerken aan de Vlaamse overheid. Ondanks dat deze regeling federaal reeds jaren geleden werd ingevoerd, wordt deze regeling op heden nog niet veel toegepast.
Nieuwe wijzingen
De Vlaamse regering maakt dit nu aantrekkelijker. In eerste instantie wordt er niet langer gesproken over kunstwerken, maar wel over cultuurgoederen. Het begrip ‘cultuurgoederen’ is veel ruimer en zo wordt duidelijk dat juwelen, wetenschappelijke objecten, archeologische vondsten ook in aanmerking komen. Belangrijk hierbij is dat het zeer waardevolle cultuurgoederen betreft, zogenaamde ‘topstukken of sleutelwerken’. De minister van Financiën moet de kunstwerken erkennen als roerend cultureel erfgoed of ze moeten internationaal befaamd zijn. De minister wordt hierin bijgestaan door een bijzondere commissie, die tevens de waarde van de kunstwerken zal bepalen.
Daarenboven moeten de cultuurgoederen op de dag van het overlijden “in hun geheel in volle eigendom toebehoren aan de overledene en/of aan zijn langstlevende echtgenoot of zijn wettelijk samenwonende partner en/of aan zijn erfgenamen, legatarissen of begiftigden”.
Wanneer de kunstwerken erkend worden als een topstuk, dan wordt de marktwaarde van het cultuurgoed in het kader van deze regeling verhoogd wordt met 20%. Met andere woorden, wie ervoor kiest om de erfbelasting te voldoen met een cultuurvoorwerp, kan maar liefst 120% van de waarde van het cultuurvoorwerp verrekenen met de verschuldigde erfbelasting. Ook het omgekeerde geldt: is de aldus bepaalde waarde van het cultuurgoed hoger dan de verschuldigde erfbelasting, dan wordt het saldo u terugbetaald.
Tot slot geven we ook nog mee dat u (Mark in ons voorbeeld) voortaan ook vooraf aan de Vlaamse regering kan vragen of een bepaald cultuurgoed, na uw overlijden, in aanmerking zou kunnen komen om de erfbelasting te betalen.
Conclusie
Deze nieuwe regeling zal in werking treden op een nog te bepalen datum, maar uiterlijk op 1 juli 2023. Heeft u hieromtrent nog vragen? Aarzel niet om uw strategisch adviseur te contacteren.
Tine en Liese maken deel uit van het fiscaal en juridisch team binnen Strategica.
Tine heeft de master-na-master Fiscaal recht behaald en heeft zich als fiscale adviseur gespecialiseerd op het vlak van inkomstenbelasting, Liese behaalde na haar master Handelswetenschappen Fiscaliteit een postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk. Zij neemt als adviseur het fiscale luik van de dossiers op zich.
Blijf geïnformeerd
Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent successieplanning
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.