Hoe steun ik een goed doel?
Geen goede doelen zonder vrijwilligers. Door hun inzet en engagement garanderen zij de goede werking van veel verenigingen die dankbaar werk verrichten. Financiële steun is voor de meeste verenigingen meer dan welkom om hun goede werking en hun voortbestaan te garanderen.
De start van het nieuwe jaar en de bijhorende goede voornemens vormen voor ons een goede aanleiding om een overzicht te maken van hoe u een goed doel financieel kunt steunen en hoe dit ook fiscaal voordelig kan zijn.
Een fiscaal aftrekbare gift
U heeft de mogelijkheid om een gift te doen. Dit betekent dat u een bepaald bedrag stort, zonder hiervoor een tegenprestatie te moeten leveren. Wanneer u deze gift doet aan een in de wet opgenomen instelling of aan een door de Minister van Financiën erkende instelling, heeft u recht op een belastingvermindering van 60% van het bedrag van uw gift (dit was vóór 12 juni 2020 45%). Deze instelling dient een kwijtschrift uit te reiken voor de giften die zij ontvangt.
Let wel, uw gift dient van u alleen te komen en mag niet het resultaat zijn van een collectieve geldinzameling of actie om fiscaal aftrekbaar te zijn. Tevens dient deze gift minimaal 40 euro te bedragen per kalenderjaar en per vereniging. Het totaal bedrag van uw giften dat in aanmerking komt voor de belastingvermindering mag niet meer bedragen dan 20% van uw totale netto-inkomen (ofwel 397.850 euro) (aanslagjaar 2021).
U kunt ook een fiscaal aftrekbare gift via uw vennootschap overwegen. Ook hier dient de gift minimaal 40 euro te bedragen. Het totale bedrag van de giften dat aftrekbaar is in de vennootschapsbelasting mag niet meer bedragen dan 5% van de totale fiscale winst met een maximum van 500.000 euro.
Schenken en erven aan 0%-tarief
Een opdoffer voor de goede doelen is de aangekondigde afschaffing van het duolegaat. Via duolegaat is het mogelijk uw vermogen op een fiscaalvriendelijke manier na te laten aan een ver familielid of vriend. De aanduiding van een goed doel als legataris die tevens de erfbelasting van uw ver familielid of vriend zal betalen, is hierbij noodzakelijk. Het goede doel zal dit legaat enkel aanvaarden indien hij na de betaling van de erfbelasting nog voldoende overhoudt.
Gezien deze planningstechniek een doorn in het oog is van de Vlaamse regering, wordt deze afgeschaft voor overlijdens vanaf 1 juli 2021. Voor de goede doelen zal het dus niet meer mogelijk zijn om via deze weg inkomsten te verwerven.
Ter compensatie zal het tarief voor legaten aan goede doelen verlaagd worden tot 0% (op heden 8,5%). Ook het tarief voor schenkingen aan goede doelen wordt verlaagd tot 0% (op heden 5,5%). Deze tariefverlaging geldt voor overlijdens en schenkingen vanaf 1 juli 2021. Het door u geschonken of gelegateerde vermogen zal dus integraal toekomen aan het goede doel, zonder dat een deel moet worden afgestaan aan de fiscus.
Indien u nog vragen heeft omtrent het schenken of legateren aan een goed doel of meer algemeen over het plannen van uw nalatenschap, contacteer ons gerust of schrijf u gratis en vrijblijvend in voor één van onze voordrachten over nalatenschap.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.
Blijf geïnformeerd
Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent inkomen en successieplanning.
Niet gevonden wat u zocht?
Maak een afspraak voor een vrijblijvend introductiegesprek. Onze financiële experten luisteren aandachtig naar uw vragen en geven u concreet advies.
Ontdek onze unieke aanpak
Elk domein telt in financiële planning.
-
Goed & zeker inkomen
U werkt hard voor uw centen, voor uw gezin en voor uw zaak. Belastingen betalen, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar goed kunnen leven en sparen, dat doet u het toch voor - ook als het even tegenzit. Strategica analyseert uw inkomsten en helpt u om ze te beschermen en optimaliseren.
-
Doordachte nalatenschap
Gaan moeten we ooit allemaal. De manier waarop, die hebben we helaas niet in de hand. Maar u kunt wie en wat u lief is, wel beschermen met een successieplanning op maat. Zo zorgt u voor uw gemoedsrust en die van uw dierbaren. En daar wacht u best niet mee tot het leven u verrast.
-
Slim sparen
Hoe bouwt u een spaarpot op die beschikbaar is wanneer u hem nodig heeft? Een vermogen dat gestaag aangroeit, ook wanneer het klassieke spaarboekje niet meer loont? Waarbij u niet moet kiezen tussen genieten en sparen? Vermogensplanning biedt u comfort en ontzorgt u.
-
Zorgeloos pensioen
U wilt ook na uw pensioen comfortabel kunnen leven en genieten van de leuke dingen waar u nu misschien wat minder tijd voor heeft. Met het wettelijke pensioen alleen zal dat niet lukken. Start op tijd met een pensioenplanning op maat. Zo bouwt u de nodige reserves op.
Vragen? Laat het ons weten!
Onze financiële experten staan graag tot uw dienst.