De procedure van een bankgift
Overweegt u om gelden of een effectenrekening te schenken aan uw kinderen? Dan kan u dat heel eenvoudig doen via een bankgift. Een bankgift is een heel populaire manier om te schenken aan uw kinderen. De procedure is immers eenvoudig en u kan op die manier ook de heffing van schenkbelasting vermijden. Om voorbereid te zijn op eventuele latere discussies met de fiscus of tussen de erfgenamen, raden wij u aan om bewijsdocumenten op te stellen.
De intentiebrief of intentie e-mail
Voorafgaand aan de bankoverschrijving dient u eerst een intentiebrief (of een intentie e-mail) te versturen. In deze intentiebrief geeft u aan dat u een schenking wenst te verrichten. Verder kan u in de intentiebrief bepalen dat u aan de schenking bepaalde voorwaarden wil koppelen (vb. een beding van terugkeer, een uitsluitingsclausule, een vervreemdingsverbod…). U leest daarover meer in onze eerdere bijdrage “schenken met voorwaarden, het is mogelijk”. Indien u geen voorwaarden wenst te koppelen aan de schenking dient u geen intentiebrief op te maken.
Het is van belang dat de intentiebrief een (semi) vaste datum krijgt zodat zo nodig kan worden bewezen dat alle voorwaarden reeds vastgelegd waren op het ogenblik van de schenking. U kan bijvoorbeeld een (semi) vaste datum verkrijgen door de intentiebrief zowel per gewone post als per aangetekend schrijven naar de begiftigde te sturen. De begiftigde mag dan de intentiebrief per gewone post openen, maar de aangetekende brief dient de begiftigde ongeopend te bewaren. In plaats van een intentiebrief kan u er ook voor kiezen om uw intentie per e-mail te versturen naar de begiftigde. Het is aan te raden dat de begiftigde dan per kerende bevestigd dat hij dit e-mail bericht heeft ontvangen.
De overschrijving
Nadat u de intentiebrief heeft verstuurd kan u de overschrijving van uw rekening naar de rekening van de begiftigde uitvoeren. Het is aan te raden dat u in de mededeling van uw overschrijving niet vermeldt dat het om een schenking of een bankgift gaat. Zo niet zou de schenking volgens bepaalde rechtsleer nietig kunnen worden verklaard. U dient het bankuittreksel waaruit de overschrijving blijkt te bewaren als bewijs van de werkelijkheid en het tijdstip van de schenking.
De pacte adjoint
Een pacte adjoint is een tweezijdig document dat dient ondertekend te worden door de schenker en ook door de begiftigde. In dit document verklaart de schenker dat hij de schenking heeft verricht en de begiftigde verklaart dat hij/zij de schenking, en de eventuele voorwaarden die ermee gepaard gaan, heeft aanvaard. Het is belangrijk dat in een pacte adjoint alles in de verleden tijd wordt neergeschreven. Verder zorgt men voorzichtigheidshalve voor de pacte adjoint beter ook voor een semi-vaste datum.
Conclusie
Een bankgift is een eenvoudige en fiscaal interessante manier om een schenking te doen aan uw kinderen. Let wel op, indien u als schenker binnen de 3 jaar na de schenking overlijdt, zal er toch erfbelasting van toepassing zijn op de schenking. U kan hierop anticiperen door de schenking vrijwillig te laten registreren voor uw overlijden en schenkbelasting te betalen.
Heeft u hieromtrent nog vragen? Aarzel niet om uw strategisch adviseur te contacteren.
Liese en Tine maken deel uit van het fiscaal en juridisch team binnen Strategica.
Tine heeft de master-na-master Fiscaal recht behaald en heeft zich als fiscale adviseur gespecialiseerd op het vlak van inkomstenbelasting. Liese behaalde na haar master Handelswetenschappen Fiscaliteit een postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk. Zij neemt als adviseur het fiscale luik van de dossiers op zich.
Blijf geïnformeerd
Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent pensioenplanning.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.