10 zaken die veranderen vanaf 1 januari 2022
1. Gewijzigde registratierechten in Vlaanderen
Sedert 1 januari dalen de registratierechten voor de aankoop van een eerste eigen woning van 6% naar 3%. Tegelijkertijd wordt het tarief verhoogd voor wie een tweede verblijf of beleggingsvastgoed koopt. Deze registratierechten stijgen van 10% naar 12%. Dat geldt ook voor wie vanaf 1 januari een bouwgrond koopt.
2. Buitenlands vastgoed anders belast
Eigenaars van vastgoed in het buitenland zullen voor het eerst een kadastraal inkomen (KI) moeten invullen op hun aangifte van de personenbelasting.
3. Verplichte schatting bij hypotheeklening
Wie voor de aankoop van een woning een hypothecaire lening wenst af te sluiten, moet vanaf 1 januari 2022 verplicht de waarde van de woning laten schatten. Het bedrag dat je kunt lenen wordt op basis van die geschatte waarde berekend, en niet langer op de aankoopprijs. Er hoeft niet noodzakelijk een schatter ter plaatse te komen. De Nationale Bank verwacht dat banken beroep zullen doen op een statistisch model.
4. Verenigingswerk in sport- en socioculturele sector
In april 2020 werd de bijkluswet, waarbij verenigingswerkers tot € 6 000 per jaar onbelast mochten bijverdienen, vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Als antwoord werd er dan ook een nieuwe regeling ingevoerd, die in voege is getreden vanaf 1 januari 2022. Volgens de nieuwe regels kan je tot 450 uren actief zijn bij een sportvereniging en tot 300 uren bij een vereniging in de socioculturele sector en daarbij 10% personenbelasting betalen. Als de prestaties gecombineerd worden met studentenarbeid, worden ze beperkt tot 190 uur.
5. Mobiliteit
De bedrijfswagen op diesel en benzine wordt vanaf 1 januari 2022 zwaarder belast. Het belastbaar voordeel in natura wordt berekend aan de hand van een formule die rekening houdt met de CO²uitstoot. Voor benzinewagens zakt de referentie-uitstoot van 102 tot 91 gram CO² per kilometer. Voor dieselwagens is er een daling van 84 tot 75 gram CO² per kilometer. De daling van de referentie- CO²-uitstoot leidt tot een hoger CO² percentage voor de wagens die meer uitstoten, en bijgevolg ook tot een hoger voordeel in natura.
Het mobiliteitsbudget, wat werknemers toelaat om hun bedrijfswagen in te ruilen voor meer duurzame transportmiddelen, wordt uitgebreid en eenvoudiger.
6. Lonen stijgen
Vanaf 1 januari zien veel werknemers hun nettoloon stijgen door een combinatie van hoge inflatie, fiscale maatregelen en nieuwe cao’s. (1) Bij hoge inflatie worden de lonen in België automatisch geïndexeerd. De omvang en het moment van de loonwijziging worden bepaald door het paritair comité waarin je bent tewerkgesteld. (2) De fiscus zal minder bedrijfsvoorheffing inhouden en ook de schijven van de personenbelasting worden geïndexeerd, wat zal leiden tot een iets hoger netto loon voor de werknemer.
7. Fiscus krijgt inzage
Vanaf begin 2022 moeten financiële instellingen bijkomende informatie overmaken aan het Centraal Aanspreekpunt voor Rekeningen en Financiële contracten (CAP). Voortaan zal de fiscus inzage krijgen in de rekeningen bij vermoeden van fraude of bij het invorderen van fiscale schulden.
In de toekomst zullen de financiële instellingen, die in België gevestigd zijn, 2 maal per jaar de saldi op bankrekeningen en contracten moeten doorgeven aan het CAP: uiterlijk op 31 juli voor de toestand op 30 juni en uiterlijk op 31 januari voor de toestand op 31 december. Voor levensverzekeringscontracten geldt 31 maart als uiterste datum en dit voor de toestand op 31 december.
8. Dividenden - VVPR bis
Ingevolge de toepassing van het nieuwe vennootschapsrecht ontstonden er heel wat mazen in de wet m.b.t. het VVPR bis regime. Er werden aanpassingen omtrent de volstortingsplicht, wachttermijn en ‘preferente’ aandelen voorzien in een recente wetswijziging. Deze nieuwe wetgeving is van toepassing op dividenden toegekend vanaf 1 januari 2022.
9. Forfaitaire BTW voor kleinhandel afgeschaft
Als startende ondernemer zal je vanaf 1 januari 2022 niet meer kunnen kiezen voor de forfaitaire btw-regeling. Wie reeds gebruik maakte van deze regeling, kan dat nog tot 1 januari 2028.
Met deze regeling wordt de btw niet berekend op basis van je echte inkomsten, maar op basis van een forfait. Denk maar aan het volgende voorbeeld: In de horeca wordt de btw berekend op hoeveel pintjes je uit een vat kan tappen, en niet op het aantal verkochte pintjes. Het voordeel van deze regeling is dat er minder boekhoudkundige verplichtingen zijn.
De forfaitaire BTW-regeling wordt afgeschaft omdat het nieuwe wetboek economisch recht bepaalt dat iedere zelfstandige een boekhouding moet voeren. Bovendien was deze regeling fraudegevoelig.
10. Nieuw expat regime
In het begrotingsakkoord van 2022 heeft de Belgische regering beslist om de fiscale voordelen van expats in te perken met ingang vanaf 1 januari 2022. “Ingekomen belastingplichtigen” en “ingekomen onderzoekers” zullen het fiscaal statuut van Belgisch rijksinwoner verkrijgen en aldus belast worden op hun wereldwijd inkomen. Indien een aantal voorwaarden vervuld zijn, worden wel een aantal fiscale voordelen toegekend. Zo wordt er 30% van de bruto bezoldiging als eigen kosten van de werkgever aangemerkt, die belastingvrij worden terugbetaald, met een absoluut maximum van € 90 000.
Tine en Inge maken deel uit van het Fiscaal en Juridisch team binnen Strategica. Inge is juriste en specialiseerde zich verder in familiale planning. Terwijl Tine zich als fiscaal adviseur verder heeft gericht op inkomstenbelasting.
Meer lezen?
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent successieplanning.
Blijf goed op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.