Bedrijfsleider, niet ‘zomaar’ lenen van en aan uw vennootschap
Geld lenen van en aan de vennootschap is een courant gebruik voor menig ondernemer. Eén van de meest gestelde vragen hierbij is: Welke intrest reken ik (mezelf) aan? Wat de fiscus als toelaatbaar beschouwd, hangt bovendien af van het type lening. We zetten dit kort op een rijtje.
Lenen van de vennootschap
Een bedrijfsleider die geld uit zijn vennootschap nodig heeft, maakt vaak gebruik van de techniek van de lening. Er bestaan drie types van vaak gebruikte leningen: het kan gaan over de debitering van de rekening-courant van de bedrijfsleider, een gewone lening met vaste looptijd of een hypothecaire lening.
Logischerwijs wilt u zo goedkoop mogelijk bij uzelf gaan lenen, wat uiteraard een doorn in het oog is van de fiscus.
Indien de bedrijfsleider te lage rente betaalt, of een renteloze lening aangaat, dan wordt er een (privé) belastbaar voordeel van alle aard gecreëerd, waarop u personenbelasting verschuldigd bent. Om de waarde van het voordeel van alle aard vast te stellen worden referentievoeten gebruikt. Per type van lening worden deze jaarlijks herzien via een Koninklijk Besluit.
Het KB van 28/1/2018 legt de rentevoeten vast voor de leningsovereenkomsten die zijn gesloten vanaf 1 januari 2017. Het voordeel van alle aard wordt berekend via volgende formule: referentievoet op jaarbasis volgens type lening –werkelijk aangerekende rentevoet.
De volgende referentierentevoeten zijn van toepassing op de vanaf 1 januari 2017 gesloten leningsovereenkomsten:
- Hypothecaire lening:
- Terugbetaling gewaarborgd door een gemengde levensverzekering: 2,13%
- Andere: 2,00%
- Niet-hypothecaire lening:
- Zonder vaste looptijd (rekening-courant): 8,78%
- Met vaste looptijd: financiering aankoop wagen 0,06%; andere 0,20%
Twee adviezen zijn dus zo te geven:
- Hou het debetsaldo van de rekening-courant in de vennootschap goed in de gaten, en betaal deze zo spoedig mogelijk terug. De aan te rekenen intresten zijn immers hoog. De intrestvoet debet saldo op rekeningen courant bedraagt 8,78% voor inkomstenjaar 2019.
- Definieer duidelijk welk type lening u aangaat, en neem dit op in een geschrift. Op deze manier kan u bij een latere controle de toegepaste intrestvoet verantwoorden.
Lenen aan de vennootschap
Wanneer een bedrijfsleider gaat lenen aan zijn vennootschap is de omgekeerde situatie van toepassing. De vennootschap is hierop interest op verschuldigd, waardoor dit een techniek is om op fiscaalvriendelijke wijze geld aan de vennootschap te onttrekken. De aangerekende intrest is immers een aftrekbare kost en u bent hier zelf “slechts” 30% roerende voorheffing verschuldigd.
Er ontstaat hierdoor vaak discussie over de hoogte van de interest die hierop wordt aangerekend. In geval van discussie met de administratie over de hoogte van deze marktrente dan kan zij het overdreven deel van de interest herkwalificeren als dividend. Gevolg hiervan is dat u toch vennootschapsbelasting zal verschuldigd zijn op de aangerekende intresten.
De marktrente is het maximum aan interestvergoeding die kan toegerekend worden aan de creditzijde van de rekening-courant. De belastingplichtige probeert zich vaak te verdedigen via een kredietvoorstel van een bank die hetzelfde tarief zou vragen in dezelfde omstandigheden. De administratie gaat hier in de praktijk niet altijd mee akkoord.
Om deze discussies te vermijden werd de marktrente vervangen door een nieuw criterium, de programmawet van 27/12/2017 bepaalt welke rentevoet op het creditsaldo van de rekening-courant aanvaardbaar is voor de aftrekbaarheid in hoofde van de vennootschap.
Met ingang van 1 januari 2020 en voor de intresten die betrekking hebben op de periodes na 31/12/2019 heeft de wetgever een omschrijving van de marktrente ingevoerd, althans wanneer het gaat om intresten van niet-hypothecaire leningen zonder looptijd. Die marktrente is gelijk aan de rentevoet die de monetaire financiële instellingen aan niet-financiële vennootschappen aanrekenen voor leningen tot 1 000 000, te verhogen met 2,5%. Zo wordt de marktconforme intrestvoet bepaald op 4,06% (bruto) voor inkomstenjaar 2020 (ofwel MFI rente 1,56% + 2,5%).
Hoe dan ook, indien u wenst te lenen van of aan de vennootschap, bezint eer u begint! Strategica bekijkt graag voor u hoe u dit best aanpakt, rekening houdend met uw situatie en doelstellingen, en dit niet alleen op vlak van inkomen, maar voor elk van de vier domeinen binnen financiële planning.
Hebt u nog bijkomende vragen met betrekking tot lenen van of aan uw vennootschap?
Meer lezen?
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent vennootschappen.
Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.
Niet gevonden wat u zocht?
Maak een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend introductiegesprek. U kunt kennismaken met onze financiële experten en uw vragen stellen.
Elk domein telt in financiële planning.
-
Goed & zeker inkomen
U werkt hard voor uw centen, voor uw gezin en voor uw zaak. Belastingen betalen, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar goed kunnen leven en sparen, dat doet u het toch voor - ook als het even tegenzit. Strategica analyseert uw inkomsten en helpt u om ze te beschermen en optimaliseren.
-
Slim sparen
Hoe bouwt u een spaarpot op die beschikbaar is wanneer u hem nodig heeft? Een vermogen dat gestaag aangroeit, ook wanneer het klassieke spaarboekje niet meer loont? Waarbij u niet moet kiezen tussen genieten en sparen? Vermogensplanning biedt u comfort en ontzorgt u.
-
Zorgeloos pensioen
U wilt ook na uw pensioen comfortabel kunnen leven en genieten van de leuke dingen waar u nu misschien wat minder tijd voor heeft. Met het wettelijke pensioen alleen zal dat niet lukken. Start op tijd met een pensioenplanning op maat. Zo bouwt u de nodige reserves op.
-
Doordachte nalatenschap
Gaan moeten we ooit allemaal. De manier waarop, die hebben we helaas niet in de hand. Maar u kunt wie en wat u lief is, wel beschermen met een successieplanning op maat. Zo zorgt u voor uw gemoedsrust en die van uw dierbaren. En daar wacht u best niet mee tot het leven u verrast.
Vragen? Laat het ons weten!
Onze financiële experten staan graag tot uw dienst.