Het nieuwe vennootschapsrecht: de dubbele uitkeringstest
In het voormalig vennootschapsrecht was bij de oprichting van een bvba of een cvba een minimumkapitaal van € 18 550 verplicht. Een belangrijke wijziging in de nieuwe wetgeving is de schrapping van het begrip “kapitaal” voor de BV, de opvolger van de bvba en cvba. Met andere woorden, een oprichter kan voortaan zelf beslissen over de hoogte van het (start)kapitaal van de vennootschap.
In de bvba heeft het maatschappelijk kapitaal een dubbele functie: Enerzijds vormt het een basis voor de verdeling van rechten verbonden aan aandelen, anderzijds is het een buffer voor de schuldeisers. Nu het kapitaalbegrip voor de BV afgeschaft wordt, rijst de vraag hoe schuldeisers voortaan beschermd worden? In het WVV wordt dit opgevangen door de verplichte vorming van een toereikend aanvangsvermogen, een uitgebreider financieel plan, een nieuwe alarmbelprocedure en een dubbele uitkeringstest. In dit artikel gaan we dieper in op deze laatste nieuwigheid.
Vanaf 1 januari 2020 dient een vennootschap rekening te houden met twee testen, die cumulatief vervuld moeten zijn, wanneer deze een uitkering wenst door te voeren. Het betreft alle uitkeringen, zonder een onderscheid te maken tussen dividenden, tantièmes, kapitaalverminderingen of andere gelijkgestelde verrichtingen …
Netto- actieftest (solvabiliteit)
De netto-actieftest houdt in dat er geen uitkering mag plaatsvinden wanneer het netto-actief negatief is, of zelfs door de uitkering negatief dreigt te worden. Onder netto-actief wordt verstaan het totaal actief, verminderd met schulden en voorzieningen.
Nieuw is dat deze test voortaan zal gebeuren op basis van de laatste goedgekeurde jaarrekening of een recentere staat van activa en passiva. Met andere woorden, de algemene vergadering hoeft niet langer het einde van een boekjaar af te wachten en zal voortaan ook kunnen beslissen om een tussentijds dividend uit te keren, wat voorheen niet mogelijk was in de bvba.
Liquiditeitstest
Naast de netto-actief test dient het bestuur nog een bijkomende test uit te voeren, namelijk de liquiditeitstest. Deze test bepaalt of de vennootschap, volgens de redelijkerwijs te verwachten ontwikkelingen, in staat zal blijven haar schulden te voldoen in een periode van ten minste 12 maanden, volgend op datum van de uitkering.
Belang?
Wanneer een uitkering zou plaatsvinden, ondanks het negatief resultaat van de liquiditeitstest, dan worden de bestuursleden hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor alle daaruit voortvloeiende schade. Om enigszins deze hoofdelijke aansprakelijkheid van bestuurders proberen te vermijden, werd ook voorzien in een vernieuwde alarmbelprocedure in het WVV. Deze is verbonden aan de 2 uitkeringstesten. Wanneer het netto-actief negatief is of dreigt te worden, of de liquiditeit van de vennootschap komt in het gedrang, dan wordt de algemene vergadering binnen de 2 maanden bijeengeroepen. Deze dient dan te beslissen over de al dan niet ontbinding of maatregelen om de continuïteit te vrijwaren.
Daarnaast kan een vennootschap ook elke uitkering, die in strijd is met deze 2 testen, terugvorderen, ongeacht of men te goeder of kwader trouw gehandeld heeft. Het niet-naleven van deze testen kan ook strafrechtelijk beteugeld worden. Het is dus van cruciaal belang deze testen zorgvuldig na te leven.
Inwerkingtreding
Sinds 1 mei 2019 is het nieuwe vennootschapsrecht van toepassing. Nieuwe vennootschappen die na 1 mei 2019 worden opgericht, moeten direct de nieuwe regels toepassen. Voor de reeds bestaande vennootschappen worden de nieuwe dwingende regels (zoals o.a. de uitkeringstesten) van kracht op 1 januari 2020.
Heeft u vragen over het vennootschapsrecht? De Strategica-experten bieden u duidelijke antwoorden.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.
Meer lezen?
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent vennootschappen.
Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Niet gevonden wat u zocht?
Maak een afspraak voor een vrijblijvend introductiegesprek. Onze financiële experten luisteren aandachtig naar uw vragen en geven u concreet advies.
Ontdek onze unieke aanpak
Elk domein telt in financiële planning.
-
Goed & zeker inkomen
U werkt hard voor uw centen, voor uw gezin en voor uw zaak. Belastingen betalen, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar goed kunnen leven en sparen, dat doet u het toch voor - ook als het even tegenzit. Strategica analyseert uw inkomsten en helpt u om ze te beschermen en optimaliseren.
-
Slim sparen
Hoe bouwt u een spaarpot op die beschikbaar is wanneer u hem nodig heeft? Een vermogen dat gestaag aangroeit, ook wanneer het klassieke spaarboekje niet meer loont? Waarbij u niet moet kiezen tussen genieten en sparen? Vermogensplanning biedt u comfort en ontzorgt u.
-
Zorgeloos pensioen
U wilt ook na uw pensioen comfortabel kunnen leven en genieten van de leuke dingen waar u nu misschien wat minder tijd voor heeft. Met het wettelijke pensioen alleen zal dat niet lukken. Start op tijd met een pensioenplanning op maat. Zo bouwt u de nodige reserves op.
-
Doordachte nalatenschap
Gaan moeten we ooit allemaal. De manier waarop, die hebben we helaas niet in de hand. Maar u kunt wie en wat u lief is, wel beschermen met een successieplanning op maat. Zo zorgt u voor uw gemoedsrust en die van uw dierbaren. En daar wacht u best niet mee tot het leven u verrast.
Vragen? Laat het ons weten!
Onze financiële experten staan graag tot uw dienst.