Slim sparen volgens AI en Testaankoop?
Verdrink niet in de zee van (digitale) mogelijkheden
Overal ter wereld zien we dat het traditionele begrip van slim sparen verandert en dat mensen op zoek gaan naar dé manier om het vermogen dat ze door jarenlang werken of mede door een erfenis hebben vergaard, veilig te stellen en te laten groeien.
De doorgedreven digitalisering heeft de voorbije jaren de financiële wereld danig veranderd. Zo werden bijvoorbeeld enkele digitale beleggingsassistenten gelanceerd, tot hiertoe met wisselend succes bij het grote publiek. Doel van deze robotadviseurs bestaat erin om een op maat gemaakt vermogensplan uit te werken, zonder dat u zelf een doorgedreven beurskenner moet zijn. In 2023 deed Testaankoop overigens een onderzoek naar de beste robotadviseur. Conclusie: de door hen als beste geteste robot stak erbovenuit dankzij de menselijke begeleiding en de mogelijkheid om persoonlijk in gesprek te gaan. Bij Strategica schrikken we daar niet van. We merken elke dag opnieuw dat menselijk inzicht, empathie en ervaring nodig zijn om het juiste financieel en fiscaal advies te formuleren.
Niet enkel digitalisering en AI zorgen voor een evolutie inzake doordachte vermogensplanning. Vorig jaar kwam de Belgische overheid namelijk met de fiscaalvoordelige éénjarige staatsbon. In april van dit jaar maakte ook de kasbon terug haar intrede in het financieel landschap. Of deze alternatieven van lange duur zijn, zullen we moeten afwachten. En dekken zij de inflatie van het afgelopen jaar? Wat wel zeker is, is dat deze comebacks een antwoord willen bieden op de zoektocht naar nieuwe (of in dit geval oude) manieren om financieel succes te behalen.
En wat met vastgoed? Sinds jaar en dag lijkt de aankoop van onroerend goed een evidentie als deel van een succesvol vermogensplan. In het eerste kwartaal van 2024 werden in België echter 7,3% minder woningen verkocht dan in dezelfde periode van 2023. Dat valt te lezen in de Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat. Blijft vastgoed ook in de toekomst een zekerheid? Investeren in vastgoed staat gelijk aan beleggen op lange termijn. Het is dan ook cruciaal om van nabij op te volgen of deze dip in de markt zich voortzet de komende jaren.
Financiële geletterdheid, geen sinecure
Wat is nu de beste keuze als u de dag van vandaag rendabel wil sparen op lange termijn? Een standaard antwoord op deze vraag bestaat niet. Veel hangt af van de financiële geletterdheid van wie zijn spaarplan onder de loep neemt. M.a.w. de menselijke expertise maakt het verschil.
Het gaat overigens niet bijster goed met de financiële geletterdheid van de Belgen de laatste jaren. Dat schreef onlangs ook Jef Poortmans in Trends. Hierdoor haalt emotie het vaak van ratio als het gaat over vermogens- en spaarplannen. Niet de beste raadgever als u het ons vraagt.
De beste raadgever kan terugvallen op een rijke bagage aan financiële en fiscale kennis zowel op macro- als micro-economisch vlak:
- Inzicht in het internationaal monetair beleid en de rentetarieven: hoe zit het met de huidige spaarrente, inflatie en economische groei?
- Begrip van economische en internationale trends: wat zijn de groeiprognoses? En wat betekent dit voor spaargeld? En welke geopolitieke risico’s beïnvloeden de beurzen?
- Kennis van de fiscale wetgeving: welke fiscale voordelen en regelingen bestaan er voor eventueel spaargeld? Wat bestaat er naast pensioen- en langetermijnsparen?
- Een duidelijk overzicht van interessante spaarrekeningen en investeringsmogelijkheden: wat zijn de beste spaar- en investeringsinstrumenten, obligaties, beleggingsfondsen, vastgoedinvesteringen … voor mijn eigen persoonlijke situatie?
- Ervaring inzake risico-inschatting: welke risico’s zijn gekoppeld aan bovenstaande mogelijkheden? Welk risico wil en kan ik nemen in mijn situatie?
Laten we tot slot niet vergeten dat uw situatie anders is dan die van uw buurman of -vrouw. Een samengesteld gezin, specifieke wensen inzake successie die een gevolg hebben op fiscaliteit, … het maakt het doolhof van financiële planning alleen maar complexer.
Ga voor financiële gemoedsrust: laat u begeleiden
De opties zijn zodanig talrijk dat meer en meer mensen de weg vinden naar een financieel en fiscaal expert. Om inzicht te krijgen, heeft u iemand nodig die écht naar u luistert en u bijstaat met rationele financiële kennis zodat u de juiste keuzes maakt. Of zoals ChatGPT het verwoordt:
Raadpleeg een financieel adviseur: Als je niet zeker weet wat de beste strategie is voor jouw situatie, overweeg dan om een financieel adviseur te raadplegen. Zij kunnen je helpen bij het opstellen van een gepersonaliseerd financieel plan dat past bij jouw doelen en risicotolerantie. |
Door te luisteren naar uw persoonlijke wensen, ambities en verwachtingen op lange termijn, werken we samen met u een financieel plan uit dat u financiële gemoedsrust bezorgt. Wil u slim sparen en extra financiële kennis vergaren? Contacteer ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of neem deel aan een gratis infosessie in uw buurt.
Manager Senior Consultants
Vraag persoonlijk advies
Een doordacht vermogensplan is altijd maatwerk. Contacteer ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek zodat we met u kunnen bekijken hoe uw vermogen kan behouden en laten aangroeien dankzij een financieel plan op maat.
Blijf geïnformeerd
Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis voordrachten over de verschillende domeinen van financiële planning.