Hoe best vermogen opbouwen?
Een eigen woning, die droomreis sinds lang, uw kinderen laten studeren, een zorgeloos pensioen … het zijn allemaal doelstellingen die het leven mooi maken maar helaas ook een pak geld kosten. Hoe bouwt u best vermogen op om uw plannen te realiseren? We delen graag een aantal tips om dit goed aan te pakken.
Het beste moment om te starten met vermogensopbouw: NU
Begin zo vroeg mogelijk met vermogensopbouw en stel het vooral niet uit. Hoe langer u regelmatig spaart, hoe makkelijker het wordt om voldoende vermogen te vergaren om uw streefdoelen te realiseren. En dat kan ook door maandelijks een bescheiden bedrag opzij te zetten. Het voornaamste is starten én volhouden.
‘Waarom sparen’ is minstens zo belangrijk als ‘hoe sparen’
De redenen om te sparen zijn bepalend voor uw uiteindelijke spaar- en beleggingsstrategie. Streefdoelen op korte en middellange termijn vragen om een andere aanpak dan streefdoelen op lange termijn of dan een combinatie van verschillende doelstellingen. Neem dus de tijd om uw prioriteiten te benoemen en laat eventueel een vertrouwenspersoon of expert meedenken over uw plannen.
Globaal genomen onderscheiden we vier redenen voor vermogensopbouw:
- Aanleggen van een financiële reserve: U kunt pas echt starten met het opbouwen van vermogen nadat een buffer voor onvoorziene uitgaven heeft aangelegd. Dit geld laat u best onaangeroerd op een spaarrekening staan.
- Aankopen of bouwen van een eigen woning: Een slimme maar veelal dure investering waarbij u doorgaans maar een deel van het aankoopbedrag kunt lenen. En ook voor de bijkomende kosten zoals registratierechten en notariskosten komt een spaarpot goed van pas.
- Bekostigen van grote gezinsuitgaven: een nieuwe auto, verbouwingen, studiekosten van de kinderen, … geplande uitgaven waarvoor u liefst tijdig geld opzij wilt zetten.
- Sparen voor een comfortabel pensioen: Het wettelijk pensioen alleen zal de meesten onder ons onvoldoende garanties bieden voor een zorgeloze oude dag. Een pensioenspaarpot opbouwen is dan ook noodzakelijk om na uw loopbaan voluit van uw pensioen te kunnen genieten.
Voor elk van deze doelen kunt u (laten) becijferen hoeveel kapitaal u nodig zal hebben en tegen wanneer. Deze berekening vormt de basis voor uw persoonlijke strategie om voldoende vermogen op te bouwen om uw plannen binnen de vooropgestelde tijd waar te maken.
Spaar systematisch en gestructureerd
Door iedere maand een vast bedrag opzij te zetten maakt u van sparen een gewoonte en kunt u op middellange tot lange termijn een mooi vermogen opbouwen volgens uw spaarcapaciteit. In geval van beleggen beperkt u op die manier ook het risico om op een minder gunstig moment in te kopen of om in paniek te slaan bij een plotse daling van de beurs.
Een slim opgebouwd vermogen kenmerkt zich door een uitgebalanceerde structuur met volgende bouwstenen:
- Een stevige basis van onmiddellijk beschikbaar spaargeld op de zicht- en spaarrekeningen voor onverwachte kosten en geplande uitgaven in de nabije toekomst.
- Fiscaal sparen via pensioensparen, langetermijnsparen, vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen, … levert u een directe belastingvermindering tot 30% op uw stortingen. Gezien het mooi fiscaal voordeel benut u best eerst alle mogelijkheden voor fiscaal sparen vooraleer te starten met beleggen.
- Spaarproducten met kapitaalsgarantie zoals tak 21-spaarverzekeringen of termijnrekeningen vallen onder de garantie van het Garantiefonds en bieden doorgaans wat meer rendement dan een spaarrekening. Uw geld staat dan wel vast voor langere tijd: bij een tak-21 verzekering bijvoorbeeld moet u het geld minstens 8 jaar laten staan om geen 30% roerende voorheffing verschuldigd te zijn.
- Beleggen zonder kapitaalsgarantie doet u met o.m. tak 23-beleggingsverzekeringen en beleggingsfondsen. Deze beleggingen bieden een potentieel hoger rendement dan de klassieke spaarproducten maar brengen ook meer risico’s met zich mee. U kunt deze risico’s beperken door periodiek in te stappen en uw beleggingen voldoende te diversifiëren naar type, sector en regio. Een dagelijkse opvolging van uw beleggingsportefeuille door uzelf of een expert draagt eveneens bij tot een goede risicobeheersing. Lees hieromtrent ook ons artikel: Volatiliteit: risico of opportuniteit?. Ook investeren in vastgoed kan een interessante piste zijn om uw portefeuille te diversifiëren.
- Beleggen in individuele aandelen houdt het grootste potentieel maar ook het meeste risico in en vraagt des te meer om voldoende diversificatie en een actief beheer van uw beleggingen om de risico’s onder controle te houden. Het rendement van deze beleggingen wordt immers volledig bepaald door de prestaties van de bedrijven waarvan u aandelen aankoopt en u heeft geen enkele garantie op kapitaalbehoud.
De juiste mix en invulling van uw vermogensstructuur wordt afgestemd op uw persoonlijke spaardoelen, financiële situatie en profiel. Zo heeft een twintiger die spaart voor een huis wellicht een heel andere spaarcapaciteit, beleggershorizon en risicoprofiel dan een jonge vijftiger die ook na pensionering zijn levensstandaard wenst op peil te houden.
Wilt u starten met vermogen opbouwen? Wenst u expertadvies omtrent uw doelstellingen en de juiste vermogensopbouw voor u? Of laat u graag uw vermogensplan eens ruimer bekijken, met het oog op uw pensioen of het regelen van uw nalatenschap? Neem dan gerust contact op en laat onze experten voor u werken. Een eerste kennismaking met ons is steeds kosteloos en vrijblijvend.
Meer lezen?
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent vermogensplanning.
Blijf goed op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.
Liever een persoonlijk gesprek?
Maak kennis met onze expertise tijdens een kosteloos en vrijblijvend introductiegesprek. Een financieel adviseur stelt onze dienstverlening aan u voor en beantwoordt uw vragen. Zo weet u snel of en hoe Strategica u van dienst kan zijn.
Onze unieke aanpak
Heeft u vragen?
Stel gerust uw vragen. Onze financiële experten staan graag tot uw dienst.