Aftrekbaarheid voor “privé onroerend goed” in uw vennootschap
Stel dat… u heeft een vennootschap met een appartement aan de kust. Geen onbekend verhaal, geen onbekend vraagstuk. Zijn de kosten die een vennootschap maakt voor een woning of appartement die ter beschikking wordt gesteld aan haar bedrijfsleider aftrekbaar?
Een onderwerp dat de fiscus maar al te graag in vraag stelt. Ook in de rechtspraak werd dit onderwerp reeds meerdere malen aangesneden. Het Hof van Cassatie heeft nu in een recent arrest (dd. 21/9/2018) gesteld dat de kosten voor dergelijk verblijf niet aftrekbaar zijn als duidelijk blijkt dat de investering nooit rendabel is of zal zijn. We lichten hier kort even het verhaal toe.
Wat voorafging
In de midzomer van 2015 oordeelde het Hof van Cassatie in verschillende arresten bijzonder positief over de aftrekbaarheid van beroepskosten. Toen stelde het Hof namelijk dat ook de kosten zonder band met het maatschappelijk doel aftrekbaar zijn. Hier werd dan ook door velen uit afgeleid dat een doktersvennootschap de kosten voor een appartement aan de kust probleemloos kan aftrekken, ook al is er geen verband met het doel van de doktersvennootschap.
Een oordeel, wat bijzonder veel ophef en jolijt veroorzaakte, maar toch niet algemeen werd aanvaard door de lagere rechtbanken. Enkele hoven van beroep maakten echter de bemerking dat de basisvoorwaarde voor de aftrekbaarheid nog steeds vervuld moet zijn, namelijk “de kost moet gemaakt of gedragen zijn om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden”.
Arrest dd. 21.09.2018
Het recente arrest dd. 21.09.2018 handelt over de alom gekende klassieker, namelijk een doktersvennootschap met een appartement aan de kust. Het Hof van Beroep te Antwerpen volgde hier de visie van de midzomerarresten van 2015 niet, maar bracht de basisvoorwaarde voor de aftrekbaarheid naar voor. Volgens de belastingplichtige was voldaan aan deze laatstgenoemde voorwaarde daar hij een vergoeding betaalde voor het gebruik van het appartement. Een vergoeding die overeenstemde met het forfaitair voordeel in natura.
Het Hof van Beroep oordeelde echter dat dergelijke vergoeding niet in verhouding staat tot de kosten. De betaalde vergoeding is volgens het Hof eerder van symbolische aard, en men heeft hier niet de bedoeling om winst te maken. Bijgevolg heeft het Hof van Beroep te Antwerpen geoordeeld in het voordeel van de fiscus om de aftrek van de kosten niet te aanvaarden.
Ook het Hof van Cassatie treedt hier de fiscus en het Hof van Beroep te Antwerpen bij. Cassatie blijft bij haar standpunt van 2015, maar bevestigt ook dat kost moet gemaakt zijn om belastbare inkomsten te verwerven of behouden om aftrekbaar te zijn. Cassatie wierp volgende argumenten naar boven om de aftrek correct te weigeren: 1. De aankoop werd bijna volledig gefinancierd via een lening 2. De kosten werden niet gemaakt om inkomsten te verwerven of te behouden, maar om de privé kost van de zaakvoerder over te nemen en 3. Onvoldoende bewijs naar de intentie om te rentabiliseren in de vennootschap.
Conclusie
Het lijkt ons dat de kosten die geen verband houden met het maatschappelijk doel – zoals de aankoop van een onroerend goed – in principe nog steeds aftrekbaar zijn, zolang het de bedoeling is een rendabele activiteit te creëren. Beleggingsvastgoed vormt ons inziens dan ook geen enkel probleem, zolang de huurinkomsten aanvaardbaar zijn. De aftrek van de kosten voor een tweede verblijf wordt dan weer moeilijk.
We sluiten af met de opmerking dat iedere situatie verschillend is en dat het steeds een feitenkwestie zal betreffen. Er blijft nog steeds veel ruimte voor discussie, al lijkt de bewegingsvrijheid voor de belastingplichtige nu toch ingekort.
Heeft u vragen omtrent beleggingsvastgoed? Strategica helpt u graag verder.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.
Meer lezen?
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent vennootschappen.
Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Niet gevonden wat u zocht?
Maak een afspraak voor een vrijblijvend introductiegesprek. Onze financiële experten luisteren aandachtig naar uw vragen en geven u concreet advies.
Ontdek onze unieke aanpak
Elk domein telt in financiële planning.
-
Slim sparen
Hoe bouwt u een spaarpot op die beschikbaar is wanneer u hem nodig heeft? Een vermogen dat gestaag aangroeit, ook wanneer het klassieke spaarboekje niet meer loont? Waarbij u niet moet kiezen tussen genieten en sparen? Vermogensplanning biedt u comfort en ontzorgt u.
-
Goed & zeker inkomen
U werkt hard voor uw centen, voor uw gezin en voor uw zaak. Belastingen betalen, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar goed kunnen leven en sparen, dat doet u het toch voor - ook als het even tegenzit. Strategica analyseert uw inkomsten en helpt u om ze te beschermen en optimaliseren.
-
Zorgeloos pensioen
U wilt ook na uw pensioen comfortabel kunnen leven en genieten van de leuke dingen waar u nu misschien wat minder tijd voor heeft. Met het wettelijke pensioen alleen zal dat niet lukken. Start op tijd met een pensioenplanning op maat. Zo bouwt u de nodige reserves op.
-
Doordachte nalatenschap
Gaan moeten we ooit allemaal. De manier waarop, die hebben we helaas niet in de hand. Maar u kunt wie en wat u lief is, wel beschermen met een successieplanning op maat. Zo zorgt u voor uw gemoedsrust en die van uw dierbaren. En daar wacht u best niet mee tot het leven u verrast.
Vragen? Laat het ons weten!
Onze financiële experten staan graag tot uw dienst.