De huwelijksovereenkomst als bescherming van uw vermogen
Een huwelijksovereenkomst is niet verplicht. Echtgenoten die geen huwelijksovereenkomst sluiten, zijn automatisch gehuwd onder het wettelijk stelsel. De meerderheid van de echtgenoten kiest tegenwoordig echter voor het stelsel van scheiding van goederen (met correcties). Echtgenoten kunnen daarnaast steeds hun huwelijksstelsel wijzigen of aanpassen.
Door al dan niet een huwelijkscontract af te sluiten, nemen aanstaande echtgenoten een beslissing over het juridisch kader van hun bezittingen, toekomstige inkomsten en eventuele schulden. Dit kader telt zowel tijdens het huwelijk als wanneer het huwelijk eindigt, hetzij door echtscheiding, hetzij door het overlijden van één van beide echtgenoten. Wanneer de persoonlijke situatie en/of de doelstellingen van de echtgenoten veranderen, kan het van belang zijn om het huwelijksvermogensrechtelijk statuut van het vermogen te herbekijken.
Scheiding van goederen versus wettelijk stelsel
Slechts 1 op 100 koppels kiest nog voor het stelsel van algehele gemeenschap. Het wettelijk stelsel en vooral het stelsel van scheiding van goederen zijn veel populairder.
Onder het wettelijk stelsel zijn drie vermogens te onderscheiden:
- Het eigen vermogen van elk van beide echtgenoten: dit gaat over bezittingen van voor het huwelijk enerzijds en erfenissen en/of schenkingen tijdens het huwelijk.
- Het overige vermogen behoort tot de gemeenschap.
In het stelsel van scheiding van goederen zitten twee vermogens vervat:
- Een goed is in principe ofwel van de ene, ofwel van de andere echtgenoot.
- Indien zij samen een goed verwerven, spreken we van een gewone onverdeeldheid.
Tussenvormen
In een huwelijksovereenkomst kan u ruim afwijken van het wettelijk stelsel of van een zuivere scheiding van goederen om een regeling op maat uit te werken. Om bepaalde voordelen van beide stelsels te combineren, wordt er bijvoorbeeld geregeld gekozen voor het stelsel van scheiding van goederen met een beperkte gemeenschap beperkt tot de gezinswoning.
Welk stelsel moet ik kiezen?
Dit hangt af van uw persoonlijke situatie en doelstellingen. Zo moeten (aanstaande) echtgenoten zelf uitmaken welke solidariteit ze willen t.o.v. elkaar. Enkele voorbeelden:
- Wanneer één van beide echtgenoten zelfstandig is, geniet scheiding van goederen vaak de voorkeur. Het vermogen van de andere echtgenoot is zo beschermd tegen eventuele beroepsschuldeisers.
- Ook koppels die elk al een vermogen hebben opgebouwd, of wanneer er sprake is van een kind uit een vorige relatie, opteren eerder voor het stelsel van scheiding van goederen.
Het erfrecht en/of de erfbelasting kunnen eveneens een rol spelen bij de keuze voor een bepaald stelsel. Enkele voorbeelden:
- Bij een (beperkte) gemeenschap kan u een keuzebeding inlassen.
- Bij het stelsel van scheiding van goederen kan u gebruik maken van de zogenaamde vierde piste.
Stem uw huwelijksovereenkomst af op uw financieel plan
U kan uw huwelijksovereenkomst steeds aanpassen wanneer uw persoonlijke situatie en/of uw doelstellingen wijzigen, op voorwaarde dat beide echtgenoten akkoord gaan. Het loont dan ook de moeite de bestaande situatie na verloop van tijd opnieuw te evalueren: de kans bestaat namelijk dat er aanpassingen nodig zijn of dat het beter is om uw stelsel volledig te wijzigen.
Is uw huwelijksovereenkomst nog afgestemd op uw vermogensplanning? Onze financiële experten geven u graag persoonlijk advies en we bekijken samen het totaal financieel plan om uit te maken of een wijziging van uw huwelijksstelsel of -overeenkomst zich opdringt.
Liese en Tine maken deel uit van het fiscaal en juridisch team binnen Strategica.
Tine heeft de master-na-master Fiscaal recht behaald en heeft zich als fiscale adviseur gespecialiseerd op het vlak van inkomstenbelasting. Liese behaalde na haar master Handelswetenschappen Fiscaliteit een postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk. Zij neemt als adviseur het fiscale luik van de dossiers op zich.
Blijf geïnformeerd
Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.