Het voorafgaand attest: een zekerheid voor familiale ondernemingen
Wanneer u een familiale onderneming of vennootschap heeft, kan deze onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een gunstregime op vlak van erf- en schenkbelasting. Om voorafgaand enige zekerheid te hebben, kan u de Vlaamse Belastingdienst verzoeken om een attest waaruit blijkt dat uw onderneming of vennootschap aan de voorwaarden voldoet.
Familiale onderneming of vennootschap
De overdracht van familiale ondernemingen en vennootschappen kent in Vlaanderen een specifiek gunstregime. Deze kan men schenken aan een tarief van 0% en laten vererven aan een tarief van 3% (tussen partners en in rechte lijn) of 7% (tussen andere personen). Om hiervoor in aanmerking te komen, moet op datum van schenking of overlijden de onderneming of vennootschap voldoen aan bepaalde wettelijke voorwaarden, waaronder het hebben van een reële economische activiteit.
Voorafgaand attest
Met het oog op rechtszekerheid kan u vooraf aan de Vlaamse Belastingdienst vragen of uw familiale onderneming of vennootschap voldoet aan de voorwaarden van het gunstregime. U dient Vlabel te verzoeken om een attest waaruit blijkt dat het gunstregime bij schenking (of overlijden) van toepassing zal zijn.
Het aanvraagformulier voor zo’n attest wordt ter beschikking gesteld op de website van de Vlaamse Belastingdienst. Hier dient u de persoonlijke gegevens van de schenkers en begiftigden in te vullen. Ook de naam, het ondernemingsnummer en de aandeelhouders van de vennootschap dient u te vermelden.
Vlabel zal controleren of de voorwaarden van het gunstregime voldaan zijn aan de hand van de laatste drie gepubliceerde jaarrekeningen. Indien Vlabel over onvoldoende gegevens beschikt, zal zij nog bijkomende documenten opvragen (zoals verkoopfacturen, arbeidscontracten, klantenlistings…). De Vlaamse Belastingdienst beschikt over een termijn van negentig dagen om deze controle uit te voeren.
Na een positieve controle verkrijgt u een attest waaruit blijkt dat de voorwaarden voor het gunstregime vervuld zijn op het moment van verzoek en op basis van de aangeleverde gegevens. Een ingebouwd voorbehoud. Belangrijk hierbij is dat het attest indicatief is, het attest leidt niet automatisch tot de toepassing van het gunstregime. De voorwaarden moeten wel degelijk ook vervuld zijn op het moment van de schenking (of overlijden). Het attest verliest zijn geldigheid als de feiten wijzigen. Wel bevestigt Vlabel dat wanneer een attest kort voor een schenking werd bekomen en de feiten ongewijzigd zijn, de vrijstelling zonder enige twijfel kan worden toegepast.
Conclusie
Wanneer Vlabel bevestigt dat de onderneming of vennootschap voldoet aan de voorwaarden van het gunstregime, dan kan u erop vertrouwen dat bij een latere schenking of vererving het gunstregime van toepassing zal zijn, mits ongewijzigde feiten. Een voorafgaand attest geeft u zekerheid en geldt als een toezegging. Heeft u hieromtrent nog vragen? Aarzel niet om uw strategisch adviseur te contacteren.
Tine en Liese maken deel uit van het fiscaal en juridisch team binnen Strategica.
Tine heeft de master-na-master Fiscaal recht behaald en heeft zich als fiscale adviseur gespecialiseerd op het vlak van inkomstenbelasting, Liese behaalde na haar master Handelswetenschappen Fiscaliteit een postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk. Zij neemt als adviseur het fiscale luik van de dossiers op zich.
Blijf geïnformeerd
Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent successieplanning
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.