Rekening-courant & uw overlijden
Als bedrijfsleider of aandeelhouder kan u een vordering of schuld hebben bij de vennootschap. Maar wat gebeurt er met uw rekening-courant bij overlijden en kan u hierop anticiperen?
Rekening-courant met debetstand
Wanneer een rekening-courant een debetstand vertoont, dan heeft u een schuld aan uw vennootschap. Net zoals lenen van een financiële instelling, kan u ook centen lenen van uw vennootschap. Uiteraard brengt dit fiscale gevolgen met zich mee. Dit is een dure vorm van lenen, daar u in principe intresten verschuldigd bent aan uw vennootschap (a rato van 7,14% voor inkomstenjaar 2022).
Wanneer u geen of onvoldoende intresten betaalt, dan zal u een voordeel van alle aard moeten aangeven (ten belope van de fictieve intresten). Hierop bent u personenbelasting en sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd.
Bij een overlijden wordt de schuld opgenomen in uw nalatenschap. Gezien uw erfgenamen deze schuld verkrijgen via vererving en niet via de beroepswerkzaamheid, zal hen geen voordeel alle aard worden aangerekend. Wel zal een abnormaal of goedgunstig voordeel belast worden bij de vennootschap. De tarieven voor de vennootschapsbelasting zijn lager dan de progressieve tarieven in de personenbelasting en sociale bijdragen, wat voordeliger is voor uw erfgenamen.
Rekening-courant met creditsaldo
Wanneer u als bedrijfsleider of aandeelhouder geld ter beschikking stelt aan uw vennootschap, dan creëert u een rekening-courant met creditsaldo. Met andere woorden, de vennootschap heeft een schuld ten aanzien van de bedrijfsleider of aandeelhouder, geboekt op de passiefzijde van de balans. Deze terbeschikkingstelling kan interessant zijn, daar de vennootschap u hiervoor intresten kan toekennen. Een bijkomende bron van inkomsten voor u privé, weliswaar na inhouding van 30% roerende voorheffing.
Voor de vennootschap zijn deze intresten in principe een aftrekbare kost, voor zover de toegestane som en rente niet overdreven zijn. Wanneer één van onderstaande grenzen niet gerespecteerd wordt, dan bestaat het risico dat de intresten deels geherkwalificeerd worden als dividenden (en bijgevolg niet langer aftrekbaar zijn).
- Het ontleende bedrag mag niet hoger zijn dan de som van het gestorte kapitaal aan het eind van het boekjaar en de belaste reserves aan het begin van het boekjaar.
- De gehanteerde intrestvoet moet marktconform zijn. Voor inkomstenjaar 2023 mag de gehanteerde intrestvoet niet hoger zijn dan 5,7%.
Wat bij overlijden?
Bij een overlijden zal deze rekening-courant in de nalatenschap vallen en toekomen aan uw erfgenamen of legatarissen. De vennootschap dient hen voortaan de intresten te betalen, na inhouding van roerende voorheffing. Wanneer uw erfgenamen of legatarissen ook aandelen van uw vennootschap erven of hoedanigheid van bestuurder verkrijgen, dan geldt de eventuele herkwalificatie in dividenden ook voor hen.
Wanneer u een aanzienlijke rekening-courant had op moment van overlijden, kan de erfbelasting hoog oplopen. Uw erfgenamen zijn namelijk ook erfbelasting verschuldigd over deze geldsom.
Wat kan u doen?
Om erfbelasting te vermijden, kan u overwegen deze rekening-courant (deels) te schenken aan de door u gekozen personen, vb. uw kinderen. Het overdragen van uw tegoed aan de volgende generatie wordt beschouwd als een rechtstreekse schenking en dient via een notaris te gebeuren. Hiervoor dient u schenkbelasting te betalen (Vlaanderen: 3% in rechte lijn en tussen partners, 7% tussen anderen). Verder kan u best de rekening-courant schenken wanneer uw begiftigden nog geen bestuurder of aandeelhouder van deze vennootschap zijn. De intresten kunnen dan immers niet geherkwalificeerd worden in een dividend, ongeacht de omvang van de rekening-courant.
Echter, een onrechtstreekse schenking maakt het mogelijk om schenkbelasting te vermijden. Er is dan geen directe overdracht tussen de schenker(s) en de begiftigde(n). Hoe gaat dit precies? U als eigenaar van de rekening-courant en de vennootschap sluiten een overeenkomst, waarin u bedingt dat de vennootschap een bepaald bedrag, wat de vennootschap in principe aan u verschuldigd is, uitbetaalt aan een derde (vb. uw kinderen), en dit op de zelfgekozen tijdstippen en modaliteiten. Op deze manier wordt de rekening courant zelf niet overgedragen. Deze techniek wordt aanzien als een niet-geregistreerde onrechtstreekse schenking, waarbij de termijn van 3 jaar speelt (Vlaanderen).
Conclusie
Heeft u hieromtrent nog vragen? Aarzel niet om om contact op te nemen met ons.
Liese en Tine maken deel uit van het fiscaal en juridisch team binnen Strategica.
Tine heeft de master-na-master Fiscaal recht behaald en heeft zich als fiscale adviseur gespecialiseerd op het vlak van inkomstenbelasting. Liese behaalde na haar master Handelswetenschappen Fiscaliteit een postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk. Zij neemt als adviseur het fiscale luik van de dossiers op zich.
Blijf geïnformeerd
Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent successieplanning en vennootschapsplanning.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.