Schenken of lenen aan uw kind
De aankoop van een eigen woning is voor velen de duurste aankoop die ze in hun leven zullen doen. Om dit te kunnen financieren dient flink wat spaargeld voorhanden te zijn en vaak wordt hiervoor een lening afgesloten bij de bank. Niet zelden springen de ouders bij zodat zoon- of dochterlief de woning van zijn of haar dromen kan kopen.
Wilt u ook graag uw kind financieel steunen bij de aankoop van een grond of woning? We leggen uit hoe u dit verstandig kunt aanpakken.
Schenking geld via een bankgift
De bankgift is de meest klassieke manier om geld over te dragen naar de volgende generatie. Het is een onrechtstreekse schenking waarvoor we u aanraden de volgende documenten op te maken: een intentiebrief, de bewaring van de rekeninguittreksels met bankoverschrijving en tot slot de “pacte adjoint” getekend door de schenker en de begiftigde. Deze stukken moeten volgens de geijkte procedure worden opgemaakt, getekend en bewaard. Uw adviseur van Strategica begeleidt u van A tot Z bij de opmaak van deze stukken.
Om als ouder controle en eventueel inkomen te behouden over de geschonken geldsom, raden wij u aan om te schenken aan uw kinderen onder bepaalde modaliteiten, voorwaarden en/of lasten. De opmaak van de schenkingsvoorwaarden gebeurt in lijn met uw doelstellingen en wensen. Er is heel veel mogelijk: u kunt bv. een beding van terugkeer invoegen, een vervreemdingsverbod inlassen, een last tot betaling van een periodieke lijfrente opleggen… Opgelet: sommige voorwaarden en modaliteiten kunt u niet koppelen aan een bankgift. Indien u bv. wenst te schenken met voorbehoud van vruchtgebruik of een restschenking wenst te voorzien, dan is een notariële akte vereist.
Belastingvrij schenken aan uw kind: een bankgift is een interessante schenkingsvorm omdat er geen schenk- of erfbelasting verschuldigd is als u nog 3 jaar blijft leven na de bankgift.
Bij een notariële schenking is, in Vlaanderen, wel een schenkbelasting van 3% verschuldigd, maar speelt de termijn van 3 jaar niet.
Lenen aan uw kind
U kunt uw zoon of dochter ook helpen door hen een geldsom te lenen aan bijvoorbeeld 0% rente, een zogenaamde renteloze lening. We raden aan om hiervoor een schriftelijk document op te maken dat geldt als onderhandse leningsovereenkomst. Zo vermijdt u mogelijke misverstanden tussen u (uitlener) en uw kind (lener) of zijn/haar broers en zussen (andere erfgenamen van de uitlener) en de fiscus.
In de leningsovereenkomst vermeldt u best de terugbetalingsvoorwaarden, waarborgen en eventuele datum van terugbetaling. Vaak kiezen ouders voor een lening van onbepaalde duur aan hun kind. Zo kan uw kind zelf bepalen wanneer het geleende gedrag wordt opgelost. Opgelet: als u een rente aanrekent aan uw kind, dan bent u als uitlener 30% roerende voorheffing verschuldigd op dit roerend inkomen.
Kwijtschelding schuld lening
U kunt het ontleende bedrag (op termijn) ook schenken aan uw kind. Door de schuld van een lening aan uw kind kwijt te schelden, wordt deze de lening omgezet in een onrechtstreekse schenking. We raden aan om de kwijtschelding van de lening aan uw kind per aangetekende brief te regelen.
Indien u binnen de 3 jaar komt te overlijden, dan is uw kind nog erfbelasting verschuldigd op dit bedrag. Deze termijn begint pas te lopen op de datum dat u per aangetekende brief het saldo van de lening heeft kwijtgescholden en dus niet op het ogenblik dat de lening werd afgesloten.
Conclusie
Of u nu een geldsom leent of schenkt aan uw kind(eren), in beide gevallen raden we u aan de correcte documenten op te maken en uw voorwaarden duidelijk te formuleren. We hebben de nodige expertise in huis om u hierin goed te begeleiden.
Heeft u nog vragen hieromtrent of wilt u graag meer informatie over wat we precies voor u kunnen doen, neem dan vrijblijvend contact op.
Blijf geïnformeerd
Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent vermogens- en successieplanning.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.