Worden alleenstaanden zwaarder belast?
Op vandaag wonen steeds meer Belgen alleen. Het is duidelijk dat wie alleen woont vaak een financieel nadeel ondervindt. Zo heeft een alleenstaande niet de mogelijkheid om bepaalde uitgaven te delen met een partner. Denk maar aan eten, elektriciteit, verwarming, aankoop van een woning… Maar ook op fiscaal vlak worden alleenstaanden benadeeld wanneer zij worden vergeleken met koppels (met of zonder kinderen).
In de eerste instantie kunnen alleenstaanden niet genieten van het huwelijksquotiënt in de personenbelasting. Het huwelijksquotiënt houdt in dat gehuwden of wettelijk samenwonenden een deel van het hoogste inkomen kunnen verplaatsen naar de partner met het laagste inkomen. Hierdoor komt de ene partner terecht in een lagere belastingschijf doordat hij fictief een lager inkomen heeft. Dit resulteert dan dat beide partners op het einde minder belastingen zullen moeten betalen.
Verder kunnen alleenstaanden niet genieten van het statuut van de meewerkende echtgenoot. Wanneer bijvoorbeeld de vrouw van de slager meehelpt in zijn winkel, dan kan zij een bezoldiging tot 30% van de winst krijgen. De winst wordt als het ware fictief overgeheveld naar de vrouw en daardoor zal opnieuw de belastingdruk verlagen.
Ook krijgen belastingplichtigen met kinderen ten laste een hogere belastingvrije som, waardoor een groter deel van hun inkomen wordt vrijgesteld van belastingen. Samengevat, hoe meer kinderen, hoe hoger de belastingvrije som en dus hoe lager de belastingdruk.
Tot slot zal de erfenis van een alleenstaande zwaarder belast worden. Erfgenamen in rechte lijn (vb. uw kinderen) of partner erven aan 3 tot 27%. Wanneer u geen kinderen heeft en uw ouders zijn niet meer in leven, dan zullen uw broers en zussen erven bij uw overlijden. Maar deze tarieven zijn veel hoger dan de tarieven in rechte lijn. In Vlaanderen bedragen de tarieven voor de vererving van de nalatenschap van uw broer of zus 25 tot 55%. Ook wanneer u wil schenken aan anderen dan uw kinderen, dan bedraagt de schenkbelasting 7% (i.p.v. 3% voor erfgenamen in rechte lijn).
Wenst u hierover meer te weten, aarzel niet contact op te nemen.
Manager Senior Consultants
Koen is een ervaren financieel professional met diepgaande expertise in vermogensplanning en advies. Hij biedt strategisch inzicht en op maat gemaakte oplossingen voor financiële vraagstukken. Zijn passie ligt in het helpen van individuen en families om hun financiële positie te optimaliseren en een solide basis te leggen voor hun toekomstige welvaart.
Blijf geïnformeerd
Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent successieplanning
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.