Dubbele erfbelasting op buitenlandse roerende goederen is discriminerend
Buitenlandse successierechten die betaald worden op onroerende goederen gelegen in het buitenland, kunnen in aftrek worden gebracht van de in België verschuldigde successierechten op deze onroerende goederen. Deze aftrekregeling dient ter vermijding van een dubbele belasting maar geldt helaas niet voor buitenlandse roerende goederen. Het Grondwettelijk Hof oordeelde recentelijk dat dit verschil in behandeling ongrondwettig is.
Aftrekregeling voor buitenlandse successierechten op onroerende goederen
De erfgenamen van een Belgische rijksinwoner zijn successierechten verschuldigd op zijn wereldwijd vermogen, ook op de in het buitenland gelegen goederen. Afhankelijk van de aldaar geldende fiscale regelgeving, worden buitenlandse onroerende goederen mogelijk ook nog eens belast in het land van ligging. Om deze dubbele belasting te vermijden, voorziet de wet dat de verschuldigde Belgische successierechten op deze onroerende goederen verminderd mogen worden met de in het buitenland betaalde successierechten.
Verschillende behandeling voor buitenlandse roerende goederen: niet redelijk verantwoord
De voormelde aftrekregeling geldt echter niet voor buitenlandse roerende goederen. Er bestaat hiervoor immers geen specifieke wetsbepaling. Dit betekent dat de erfgenamen voor deze buitenlandse roerende goederen tweemaal successierechten moeten betalen, voor zover deze roerende goederen zowel in het buitenland als in België onderworpen zijn aan successierechten.
Naar aanleiding van een geschil hieromtrent, werd aan het Grondwettelijk Hof de prejudiciële vraag gesteld of deze verschillende behandeling niet ongrondwettig is. Het Hof oordeelde in een arrest van 3 juni 2021 dat het verschil in behandeling naargelang de erfbelasting betrekking heeft op onroerende dan wel roerende goederen, niet redelijk verantwoord is. Bovendien stelde het Hof dat, in afwachting van het optreden van de wetgever, de verwijzende rechter wel degelijk de Belgische successierechten met betrekking tot de buitenlandse roerende goederen mag verminderen met de in het buitenland betaalde successierechten.
Gevolgen?
De prejudiciële vraag die werd voorgelegd aan het Grondwettelijk Hof, had betrekking op het artikel 17 van het federale Wetboek der Successierechten. Sinds de regionalisering van de erfbelasting is deze bepaling voor wat het Vlaamse Gewest betreft, niet meer van toepassing. Maar de inhoud van artikel 17 van het federale Wetboek der Successierechten werd wel integraal overgenomen in het artikel 2.7.5.0.4 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit. Het verschil in behandeling is er dus nog steeds, zij het in een ander jasje. Naar analogie kan artikel 2.7.5.0.4 VCF dan evenzeer als discriminerend worden beschouwd. Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele verklaarde hieromtrent het volgende in De Tijd (03/06/2021): “We bekijken het arrest nu in detail, om te bepalen wat exact de gevolgen en de impact zijn voor de Vlaamse erfbelasting. Daarna kunnen we beslissen of we al dan niet stappen moeten zetten in onze regelgeving.”
Intussen heeft Vlabel meegedeeld rekening te zullen houden met het arrest van het Grondwettelijk Hof (zie standpunt nr. 21042 van 21/06/2021, gepubliceerd op 29/07/2021). Het Belgisch successierecht op buitenlandse roerende goederen mag dus verminderd worden met de in het buitenland betaalde erfbelasting op voorwaarde dat volgende bewijsstukken worden voorgelegd.
- Een behoorlijk gedateerd kwijtschrift van de in het buitenland betaalde erfbelasting (de datum van het kwijtschrift is bepalend voor de eventuele omrekening in euro)
- Een door de bevoegde buitenlandse overheid voor eensluitend verklaard afschrift van de aangifte en van de berekening van de rechten.
Aarzel niet om ons te contacteren indien u meer informatie wenst over dit onderwerp of met vragen zit omtrent het regelen van uw nalatenschap.
Tine en Inge maken deel uit van het Fiscaal en Juridisch team binnen Strategica. Inge is juriste en specialiseerde zich verder in familiale planning. Terwijl Tine zich als fiscaal adviseur verder heeft gericht op inkomstenbelasting.
Meer lezen?
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent successieplanning.
Blijf goed op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.
Maak een afspraak
Maak een afspraak met ons voor een kosteloos en vrijblijvend introductiegesprek. Onze financiële experten luisteren aandachtig naar uw vragen en geven u concreet advies. Zo krijgt u meteen een goed idee van onze potentiële meerwaarde voor u.
Ontdek onze unieke aanpak
Vragen? Laat het ons weten!
Onze financiële experten staan graag tot uw dienst.