Opportuniteiten van het nieuwe vennootschapsrecht voor de overdracht van uw familiebedrijf
Een familiebedrijf dat bloed, zweet en tranen heeft gekost om op te bouwen, wordt zelden zonder meer overgedragen aan de volgende generatie. Vaak wenst u als overdrager enige controle te behouden, zodat u nog een oogje in het zeil kan houden en de verdere werking van het bedrijf vlot kan verlopen. Vanaf 1 mei 2019 biedt het nieuwe vennootschapsrecht enkele tools om een flexibele overdracht van uw (familie)bedrijf te garanderen, mét controle- en inkomstenbehoud. Een kort overzicht.
Meervoudig stemrecht
Controlebehoud kan in de NV en de BV gerealiseerd worden op basis van het meervoudig stemrecht. Zo kan u een beperkte aandelencategorie met meervoudig stemrecht aanhouden om na de overdracht van de overige aandelen aan de kinderen, alsnog de meerderheid van de stemmen te hebben.
Het meervoudig stemrecht heeft ook gevolgen voor wat betreft de Vlaamse gunstregeling voor schenking en vererving van familiebedrijven. Eén van de voorwaarden is dat de overdrager zeggenschap dient te hebben in de vennootschap opdat kan worden genoten van het gunsttarief (0% in de schenkbelasting of een vlak tarief van 3% in de erfbelasting). Op heden wordt dit beoordeeld op basis van het aandelenbezit: de overdrager dient tenminste 50% van de aandelen van de vennootschap in bezit te hebben. Dit zou betekenen dat de aandeelhouder met de meerderheid van de stemmen (en dus zeggenschap heeft), maar met een beperkt aandelenbezit, zijn aandelen niet kan overdragen aan het gunsttarief. De Vlaamse decreetgever heeft hierop geanticipeerd en deze participatievoorwaarde afhankelijk gemaakt van het stemrechtenbezit in plaats van het aandelenbezit. De aandeelhouder met minder dan 50% van de aandelen in zijn bezit, maar die op basis van het meervoudig stemrecht wel (meer dan) 50% van de stemrechten heeft, zal zijn aandelen kunnen overdragen aan het gunsttarief.
Schenken met voorbehoud van vruchtgebruik
Een andere mogelijkheid om de controle te behouden, is de aandelen schenken met voorbehoud van vruchtgebruik. In dit geval dienen de stemrechten wel toe te behoren aan de vruchtgebruiker-schenker. Hier bestond vroeger al eens discussie over indien dit niet duidelijk was geregeld. De nieuwe wet voorziet nu dat het de vruchtgebruiker is die de stemrechten uitoefent in de bv, nv en cv. Via de statuten, een testament of een overeenkomst is het evenwel mogelijk om hiervan af te wijken.
Enige bestuurder in de nv
In de nv zal het in de toekomst mogelijk zijn om slechts 1 bestuurder aan te stellen (de pater familias) en deze stevig in het zadel te zetten. Zo kan in de statuten worden bepaald dat voor belangrijke beslissingen (statutenwijziging, ontslag bestuurder,…) steeds het akkoord van de bestuurder nodig is. De enige bestuurder beschikt dan over een vetorecht wat zijn eigen ontslag betreft. Tevens kan zijn opvolger statutair worden aangeduid.
Soepelere overdracht in de bv
In de bv zal het mogelijk zijn om de aandelenoverdracht aan derden soepeler uit te werken. De huidige regeling met goedkeuringsvereiste blijft gelden, maar wordt van aanvullend recht. Dit betekent een grote vrijheid bij het uitwerken van een overdrachtsregeling in de statuten. Zelfs een vrije overdracht van de aandelen (zonder enige beperking) behoort tot de mogelijkheden.
Winstverdeling
Net zoals het stemrecht, kan de winstverdeling worden losgekoppeld van het aandelenbezit. Zo kunnen bepaalde aandelen recht geven op een grotere deelname in de winst. Dit is uitermate interessant voor de pater familias die zijn aandelen wenst over te dragen, maar toch zijn inkomstenstroom niet (geheel) wenst te zien opdrogen.
Met deze wijzigingen wenst de wetgever het vennootschapsrecht enerzijds eenvoudiger en meer flexibel te maken. Anderzijds wenst men België aantrekkelijker te maken voor ondernemingen om zich hier te vestigen.
Wenst u te weten wat deze wijzigingen voor u kunnen betekenen? Onze adviseurs bekijken het graag voor u in een gratis en vrijblijvend introductiegesprek.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.
Meer lezen?
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent vennootschappen.
Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Niet gevonden wat u zocht?
Maak een afspraak voor een vrijblijvend introductiegesprek. Onze financiële experten luisteren aandachtig naar uw vragen en geven u concreet advies.
Ontdek onze unieke aanpak
Elk domein telt in financiële planning.
-
Doordachte nalatenschap
Gaan moeten we ooit allemaal. De manier waarop, die hebben we helaas niet in de hand. Maar u kunt wie en wat u lief is, wel beschermen met een successieplanning op maat. Zo zorgt u voor uw gemoedsrust en die van uw dierbaren. En daar wacht u best niet mee tot het leven u verrast.
-
Goed & zeker inkomen
U werkt hard voor uw centen, voor uw gezin en voor uw zaak. Belastingen betalen, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar goed kunnen leven en sparen, dat doet u het toch voor - ook als het even tegenzit. Strategica analyseert uw inkomsten en helpt u om ze te beschermen en optimaliseren.
-
Slim sparen
Hoe bouwt u een spaarpot op die beschikbaar is wanneer u hem nodig heeft? Een vermogen dat gestaag aangroeit, ook wanneer het klassieke spaarboekje niet meer loont? Waarbij u niet moet kiezen tussen genieten en sparen? Vermogensplanning biedt u comfort en ontzorgt u.
-
Zorgeloos pensioen
U wilt ook na uw pensioen comfortabel kunnen leven en genieten van de leuke dingen waar u nu misschien wat minder tijd voor heeft. Met het wettelijke pensioen alleen zal dat niet lukken. Start op tijd met een pensioenplanning op maat. Zo bouwt u de nodige reserves op.
Vragen? Laat het ons weten!
Onze financiële experten staan graag tot uw dienst.