Cashoverschotten in de vennootschap: Mogelijke beleggingen
Heeft uw vennootschap overtollige liquiditeiten die op korte termijn niet nodig zijn voor de bedrijfsactiviteiten? Staan deze gelden geparkeerd op zicht – of spaarrekeningen, waar naast de inflatie ook nog een negatieve rente op van toepassing is? Dan is het aangewezen deze gelden te beleggen.
Zijn er nog alternatieven ?
Bij particulieren vormen tak 21- en tak 23- verzekeringen populaire instrumenten om het spaargeld te investeren. Een tak 21-verzekering biedt een gewaarborgd rendement, terwijl het rendement van een tak 23 gekoppeld is aan de onderliggende beleggingsfondsen, die afhankelijk zijn van de evolutie op de beurs. Op lange termijn zou een belegging in een tak 23-verzekering dan ook resulteren in een hogere opbrengst.
Wanneer een vennootschap zou opteren voor een tak 21 of tak 23, dan betaalt ze een premietaks van 4,4%. Deze belasting heeft weliswaar een grote impact op het rendement van de belegging, wat het voor vennootschappen minder interessant maakt. Voor hen werden er dan ook alternatieven voorzien.
Optie 1: Tak 26-verzekering
In België werd de tak 26-verzekering voor vennootschappen in het leven geroepen. Deze valt in principe onder de verzekeringswetgeving, maar fungeert als een kapitalisatiecontract met een vaste looptijd, net zoals een kasbon of obligatie. Bij een tak 26-verzekering wordt er een gegarandeerd rendement voorzien, vergelijkbaar met de tak 21 voor particulieren. Meer dan 0,5% rendement hoef je hier momenteel niet te verwachten. Het grote voordeel hier is dat er geen premietaks verschuldigd is. Het nadeel is dan weer dat er jaarlijks vennootschapsbelasting wordt gerekend op het rendement. Bij opname van het kapitaal is er tevens roerende voorheffing verschuldigd, maar deze is verekenbaar met de verschuldigde vennootschapsbelasting.
Optie 2: Branche 6
Op de markt bestaat er voor vennootschappen nog een interessant alternatief, namelijk de ‘branche 6’. Deze fungeert eveneens als een kapitalisatiecontract, waardoor er ook hier geen premietaks verschuldigd is. Een ‘branche 6’ gaat, net zoals een tak 23- verzekering voor particulieren, investeren in beleggingsfondsen die de evolutie van de beurs volgen. Dit product biedt aldus geen gegarandeerd rendement noch kapitaalbescherming. Op langere termijn kan u aldus grotere opbrengsten dan een tak 26 realiseren, weliswaar op voorwaarde dat u deze gelden niet nodig heeft op korte termijn.
Een branche 6 laat de onderneming toe te beleggen op maat, conform zijn beleggersprofiel. U krijgt hierbij toegang tot fondsen die investeren in aandelen, obligaties of combinaties van beide. Een interessante optie voor wie zijn beleggersrisico wenst te spreiden.
Bovendien biedt een branche 6 een eenvoudige en boekhoudkundige verwerking. Enkel op het einde van de rit is er over de meerwaarde 20% of 25% vennootschapsbelasting verschuldigd. Of indien er eventueel sprake is van minwaarde op deze belegging, dan is deze fiscaal aftrekbaar.
Conclusie
Spaargelden leveren in deze economische tijden slechts een beperkt of negatief rendement op, maar er bestaan oplossingen die uw geld een hoger rendement kunnen bezorgen. Kortweg kunnen we het samenvatten in deze 3 regels:
- Beleg enkel de gelden die u op korte termijn niet nodig heeft.
- Hou te allen tijde rekening met uw beleggersprofiel.
- Elke optie heeft zijn voor- en nadelen, waarbij een afweging moet gemaakt worden.
Heeft u interesse om de overtollige liquiditeiten in uw vennootschap te beleggen? Wij helpen u graag verder.
Tine en Inge maken deel uit van het Fiscaal en Juridisch team binnen Strategica. Inge is juriste en specialiseerde zich verder in familiale planning. Terwijl Tine zich als fiscaal adviseur verder heeft gericht op inkomstenbelasting.
Meer lezen?
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent successieplanning.
Blijf goed op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.