Hoe spaar ik voor mijn (klein)kinderen?
Menig (groot)ouder wenst ook iets te sparen voor zijn of haar dierbare (klein)kinderen. Vaak is het daarbij nog niet de bedoeling om het vermogen reeds over te dragen aan de (klein)kinderen. De vraag rijst wat de beste werkwijze is. Wij zetten hieronder enkele mogelijkheden op een rij en lichten kort enkele voor- en nadelen toe. Wij focussen ons daarbij vooral op het aspect controlebehoud en overdracht aan de (klein)kinderen.
Spaar- of effectenrekening op uw naam
U kan bijvoorbeeld sparen via een (aparte) spaar- of effectenrekening op uw eigen naam. Dit kan gaan over een eenmalig bedrag of periodiek sparen.
+ U behoudt in dit geval de volledige controle. U kan nog steeds zelf beschikken over het kapitaal indien gewenst of nodig.
+ U kiest dan zelf op welk ogenblik u de tegoeden geheel of gedeeltelijk schenkt aan uw (klein)kinderen.
- In de regel zal men een testament moeten opstellen om het kapitaal aan de (klein)kinderen te laten toekomen in volle eigendom (en in de gewenste verhouding) indien u zou overlijden.
Spaar- of effectenrekening op uw naam met derdenbeding
Bepaalde financiële instellingen bieden de mogelijkheid aan om een derdenbeding te koppelen aan een spaar- of effectenrekening. Bij uw overlijden zullen de gelden dan worden overgemaakt aan de aangeduide begunstigde (klein)kinder(en).
+ Het blijft een rekening op uw naam, met de voordelen zoals hoger vermeld.
+ U moet geen testament opstellen om het kapitaal te laten toekomen aan de (klein)kinderen bij uw overlijden.
+ U kan ook bepalen vanaf welk ogenblik (de vervaldag) de (klein)kinderen vrij over het kapitaal zullen kunnen beschikken. Bijvoorbeeld vanaf de leeftijd van 23 jaar.
- Het aanbod voor deze mogelijkheid door financiële instellingen is eerder beperkt.
Spaar- of beleggingsverzekering
+ Dit is een belegging op uw naam, met de voordelen zoals hoger vermeld.
+ U hoeft ook in dit geval geen testament op te stellen om het kapitaal te laten toekomen aan de (klein)kinderen bij uw overlijden. Het kapitaal zal toekomen aan de door u aangeduide begunstigden.
+ Het is mogelijk om een aanvullende overlijdensdekking te voorzien.
Erfbelasting
Bij uw overlijden zullen de tegoeden, via testament of via de begunstigingsclausule, toekomen aan de (klein)kinderen. Zij zullen daarover in principe erfbelasting verschuldigd zijn.
Indien het bedrag dat elk (kleinkind) ontvangt minder is dan 50.000 euro en voor zover zij geen andere activa erven, dan kunnen zij genieten van een belastingvermindering. Wij verwijzen daarvoor naar onze eerdere bijdrage ‘appeltje voor de dorst voor uw oogappel’.
Indien de vervaldag, vanaf wanneer de (klein)kinderen vrij over de tegoeden kunnen beschikken (bv. vanaf de leeftijd van 23 jaar), zich situeert na uw overlijden, dan zijn zij pas erfbelasting verschuldigd op het ogenblik dat ze daadwerkelijk over de tegoeden kunnen beschikken. Dit werd bevestigd in het Standpunt nummer 16067 van de Vlaamse Belastingdienst.
Conclusie
Elke situatie is verschillend. U dient na te gaan welke piste het beste past bij uw concrete situatie. Naast de hoger vermelde voor- en nadelen moet men ook nog rekening houden met andere aspecten, zoals onder meer risico, rendement, kostenstructuur, mogelijke andere fiscale gevolgen dan erfbelasting (roerende voorheffing, beurstaks, effectentaks), grootorde van de bedragen, …
Heeft u hieromtrent nog vragen? Aarzel niet om uw strategisch adviseur te contacteren.
Liese en Tine maken deel uit van het fiscaal en juridisch team binnen Strategica.
Tine heeft de master-na-master Fiscaal recht behaald en heeft zich als fiscale adviseur gespecialiseerd op het vlak van inkomstenbelasting. Liese behaalde na haar master Handelswetenschappen Fiscaliteit een postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk. Zij neemt als adviseur het fiscale luik van de dossiers op zich.
Blijf geïnformeerd
Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent pensioenplanning.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.