Pensioensparen via een rekening of een verzekering: wel degelijk een verschil
Het klassieke pensioensparen, drie miljoen Belgen doen het. En allen doen we het vanuit hetzelfde perspectief: een spaarpot opzijzetten als aanvulling op uw pensioen, in ruil voor een jaarlijkse belastingvermindering. Op heden bestaan er 2 opties: jaarlijks € 990 storten voor een belastingvermindering van 30% of iets meer storten (maximaal € 1.270) voor een belastingvermindering van 25%.
Stel, u wenst met het oog op een iets hoger rendement uw pensioensparen onder te brengen in beleggingsfondsen. Hierbij heeft u de keuze uit twee formules:
- Een pensioenspaarrekening gesloten bij een bank.
- Een pensioenspaarverzekering gesloten bij een verzekeraar.
Een niet onbelangrijke keuze, wetende dat u per jaar slechts de bijdragen in één contract fiscaal in mindering mag brengen. Spreiding tussen verschillende formules is dus geen optie, wat de keuze voor de juiste formule des te belangrijker maakt.
We zetten de verschillen op een rij.
Flexibiliteit
Het grote voordeel van een pensioenspaarverzekering is de flexibiliteit in fondsenkeuze. Zo heeft u de mogelijkheid om binnen één pensioenspaarcontract op regelmatige basis te switchen van fonds, meerdere fondsen te selecteren, of de verhouding te wijzigen, en dit wanneer u maar wil.
De keuze voor kwalitatieve fondsen bij opstart is primordiaal. Maar wat als een fonds toch minder presteert, of u wenst na een tijdje iets behoudender te beleggen, of net omgekeerd? Net dan is de flexibiliteit in een verzekering een meerwaarde.
Opteert u voor een pensioenspaarrekening, dan heeft u deze flexibiliteit niet. U legt voor dat jaar al uw eieren in één mand, één fonds. Wenst u de beleggingsstrategie te wijzigen, dan vergt dit dus meer aandacht en meer rompslomp.
Aanvullende waarborgen
Bij een verzekering heeft u de mogelijkheid om, indien gewenst, aanvullende waarborgen toe te voegen. Dit is helaas niet mogelijk is bij een pensioenspaarrekening. Denk hierbij aan:
- een bijkomende overlijdensdekking voor uw nabestaanden.
- een dekking gewaarborgd inkomen ingeval van inkomensverlies.
- een dekking “premievrijstelling”, waarbij ingeval van invaliditeit de verzekeraar de pensioenpremie blijft doorbetalen.
Fiscaliteit
Op het opgebouwde kapitaal bent u ook een eindtaxatie verschuldigd. Deze bedraagt 8%. De basis waarop deze berekend wordt, verschilt echter:
- Bij een pensioenspaarrekening wordt u belast op een fictief kapitaal, rekening houdend met een jaarlijks rendement van 4,75%;
- Bij een pensioenspaarverzekering, wordt u belast op de reële waarde van het contract.
Begunstigde bij overlijden
Door te kiezen voor een verzekering kunt u één of meerdere specifieke begunstigden aanduiden voor het opgebouwde overlijdenskapitaal. Voorwaarde is wel dat het gaat om de echtgenote of wettelijk samenwonende partner, of bloedverwanten tot en met de tweede graad. Zo niet, kan u de pensioenspaarpremie niet in aftrek brengen.
Een pensioenspaarrekening kent geen (specifieke) begunstigde en volgt dus de nalatenschap. Wenst u deze te sturen, dan dient u zich te beroepen op een testament of eventueel specifieke bepalingen in uw huwelijkscontract.
Erfbelasting
Tenslotte is er ook op het vlak van de erfbelasting een verschil.
Stel, u bent gehuwd onder een gemeenschapsstelsel en komt voor uw 65ste te overlijden. Naast uw eigen pensioensparen, zal ook het pensioensparen van uw partner in de nalatenschapsaangifte moeten opgenomen worden. Dit werd immers betaald met gemeenschappelijke gelden.
Indien uw partner een pensioenspaarrekening heeft, dan dient het brutobedrag (vóór latere eindtaxatie) te worden opgenomen, en is dit onmiddellijk voor de helft onderworpen aan erfbelasting.
Heeft uw partner een pensioenspaarverzekering dan wordt er rekening gehouden met een nettobedrag. Bovendien biedt een verzekering ook het voordeel dat er in dergelijke situatie niet noodzakelijk meteen erfbelasting verschuldigd is, aangezien er nog geen uitkering heeft plaatsgevonden. De polis pensioensparen van uw partner loopt in principe immers door tot haar 65ste.
Maak een bewuste keuze
Het aanbod aan pensioenformules wordt steeds groter. Het klassieke pensioensparen is hierbij nog steeds één van de absolute toppers en dus quasi steeds een must.
Alvorens echter te kiezen welk bedrag je wenst te storten, dynamischer of behoudender, maandelijks of jaarlijks, voor welke maatschappij of bankinstelling, gaan veel mensen aan de vraag voorbij: Kies ik voor een pensioenspaarrekening of een verzekering.
Een niet onbelangrijke keuze waarbij o.i. op het vlak van fiscaliteit, maar zeker flexibiliteit, het verzekeringsjasje een streepje voor heeft. Wenst u deze keuze persoonlijk te bespreken? De Strategica-experten staan voor u klaar.
Lees ook ons artikel 'hoe bouw ik een comfortabel pensioen op?' voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden om uw wettelijk pensioen aan te vullen.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.
Meer lezen?
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent pensioenplanning.
Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Niet gevonden wat u zocht?
Maak een afspraak voor een vrijblijvend introductiegesprek. Onze financiële experten luisteren aandachtig naar uw vragen en geven u concreet advies.
Ontdek onze unieke aanpak
Elk domein telt in financiële planning.
-
Zorgeloos pensioen
U wilt ook na uw pensioen comfortabel kunnen leven en genieten van de leuke dingen waar u nu misschien wat minder tijd voor heeft. Met het wettelijke pensioen alleen zal dat niet lukken. Start op tijd met een pensioenplanning op maat. Zo bouwt u de nodige reserves op.
-
Goed & zeker inkomen
U werkt hard voor uw centen, voor uw gezin en voor uw zaak. Belastingen betalen, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar goed kunnen leven en sparen, dat doet u het toch voor - ook als het even tegenzit. Strategica analyseert uw inkomsten en helpt u om ze te beschermen en optimaliseren.
-
Slim sparen
Hoe bouwt u een spaarpot op die beschikbaar is wanneer u hem nodig heeft? Een vermogen dat gestaag aangroeit, ook wanneer het klassieke spaarboekje niet meer loont? Waarbij u niet moet kiezen tussen genieten en sparen? Vermogensplanning biedt u comfort en ontzorgt u.
-
Doordachte nalatenschap
Gaan moeten we ooit allemaal. De manier waarop, die hebben we helaas niet in de hand. Maar u kunt wie en wat u lief is, wel beschermen met een successieplanning op maat. Zo zorgt u voor uw gemoedsrust en die van uw dierbaren. En daar wacht u best niet mee tot het leven u verrast.
Vragen? Laat het ons weten!
Onze financiële experten staan graag tot uw dienst.