Wanneer ontvang ik mijn wettelijk en aanvullend pensioen?
Weet u vanaf wanneer u op pensioen kan gaan? Miljoenen Belgen hebben reeds het antwoord gevonden op de website Mypension.be. Uw pensionering is een belangrijke mijlpaal in uw leven. Niet alleen heeft dit een impact op de familiale sfeer en tijdsbesteding, maar ook op financieel vlak. En wat met de aanvullende pensioenkapitalen?
Wettelijk pensioen in een notendop
De wettelijke pensioenleeftijd is op heden nog steeds 65 jaar. Vanaf 2025 wordt de wettelijke pensioenleeftijd opgetrokken tot 66 jaar en tot 67 jaar vanaf 2030. En dit ongeacht de lengte van uw carrière.
Toch kunt u aanspraak maken op een vervroegd pensioen wanneer u voldoende loopbaanjaren kan bewijzen. Wie een loopbaan van 42 jaar heeft, kan met vervroegd pensioen vanaf 63 jaar. Indien u een langere loopbaan kan voorleggen, kan u zelfs nog vroeger op pensioen gaan. Wie 43 of 44 loopbaanjaren op de teller heeft, kan respectievelijk vanaf 61 of 60 jaar met vervroegd pensioen.
Merk op, het opnemen van uw vervroegd pensioen betekent dat u effectief uw wettelijk pensioen opneemt, maar dan op een eerdere datum dan de wettelijke pensioenleeftijd. Hier bestaat nog al eens verwarring over.
2de pijler: Moment van uitkering
Elke beroepsgerelateerde pensioenverzekering heeft een contractuele einddatum. Die einddatum is over het algemeen 60 jaar, 65 jaar of 67 jaar. De uitkering van het opgebouwde pensioenkapitaal zal echter niet noodzakelijk plaatsvinden op deze datum.
Sedert 2016 is de uitkering van de beroepsgerelateerde pensioenverzekeringen gekoppeld aan het wettelijk pensioen. Wanneer u met pensioen gaat, wordt uw aanvullend pensioenkapitaal automatisch uitbetaald, ook al wordt er op het contract een andere einddatum vermeld. Of nog, uw aanvullend pensioen moet uitgekeerd worden bij effectieve ingang van het (vervroegd) wettelijk pensioen. In principe is het dan ook niet mogelijk uw aanvullend pensioen op te nemen vóór uw wettelijk pensioen en is het tevens niet mogelijk om de opname van uw aanvullend pensioen uit te stellen, nadat u al met pensioen bent gegaan.
In de praktijk wordt de verzekeringsmaatschappij automatisch verwittigd van het feit dat u uw (vervroegd) pensioen heeft opgenomen via de databank Sigedis. Vervolgens zal de verzekeringsmaatschappij u een schrijven sturen met instructies voor vereffening van uw 2de pijler-pensioenverzekeringen.
Voorbeeld 1: Uw wettelijke pensioenleeftijd is 65 jaar, maar u kan een vervroegd pensioen genieten vanaf 63 jaar omdat u dan 42 loopbaanjaren kan voorleggen. U beslist om te stoppen met werken op uw 63ste en uw pensioen aan te vragen. De groepsverzekering met einddatum op 65 jaar, wordt onverbiddelijk vereffend op 63 jaar.
Voorbeeld 2: Een jonge bedrijfsleider heeft een IPT dat op 60-jarige leeftijd afloopt. Hij wenst ook te stoppen met werken op zijn 60ste. Echter, daar hij te weinig loopbaanjaren zal kunnen voorleggen op zijn 60ste, zal hij pas een wettelijk pensioen genieten op zijn 67ste. Bijgevolg zal de verzekeringsmaatschappij het IPT contract automatisch verlengen tot 67 jaar en zal het aanvullend pensioenkapitaal pas uitgekeerd worden op uw 67ste.
Uitzonderingen
Op deze algemene regel bestaan enkele uitzonderingen. Wanneer u de vervroegde of wettelijke pensioenleeftijd bereikt heeft, maar u beslist om nog even verder te werken én het pensioen nog niet onmiddellijk op te nemen, dan kunt u toch reeds het aanvullend pensioenkapitaal laten uitkeren op uw vervroegde of wettelijke pensioenleeftijd.
Voorts werd er nog een overgangsmaatregel voorzien voor de personen die vóór 1962 geboren zijn. Afhankelijk van uw geboortejaar kan u op een bepaald moment uw aanvullend pensioen opvragen, ongeacht of u op dat moment aanspraak maakt op een vervroegd pensioen.
- Geboortejaar 1958 of vroeger: uitkering vanaf 60 jaar mogelijk;
- Geboortejaar 1959: uitkering vanaf 61 jaar mogelijk;
- Geboortejaar 1960: uitkering vanaf 62 jaar mogelijk;
- Geboortejaar 1961: uitkering vanaf 63 jaar mogelijk.
Ontvangt u echter eerder een vervroegd pensioen, dan wordt het pensioenkapitaal wel sowieso uitgekeerd.
Eindtaxatie
De verzekeringsmaatschappij zal bedrijfsvoorheffing inhouden op het moment van uitkering van het aanvullend pensioenkapitaal. Het jaar nadien verkrijgt u een fiscale fiche, waarop vermeld staat welke bedragen u dient op te nemen in de aangifte van de personenbelasting. Op basis van deze belastingaangifte wordt de definitieve aanslag bepaald, rekening houdend met het reeds ingehouden voorschot. Ook moet er finaal nog rekening gehouden worden met de gemeentebelasting van uw woonplaats.
Het moment van uitkering, gekoppeld aan uw leeftijd, heeft een belangrijke invloed op de toepasselijke belastingvoet. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan de taxatie variëren. Zo geldt er een gunstigere taxatie als de uitkering pas plaatsvindt:
- bij het bereiken van de wettelijke pensioenleeftijd en wanneer u minstens tot aan die leeftijd effectief actief was.
- bij het bereiken van de leeftijd waarop u een volledige loopbaan van 45 jaar kan voorleggen en wanneer u minstens tot aan die leeftijd effectief actief was.
Bij een uitkering op andere momenten zal de eindtaxatie iets hoger zijn.
Conclusie
Wanneer zullen mijn pensioenkapitalen uitgekeerd worden? Wanneer is een gunstig moment om te stoppen met werken? Hoeveel belastingen zal ik moeten afdragen op mijn pensioenkapitaal ? Hoeveel zal ik netto behouden? Zijn dit vragen die u bezig houden, neem dan contact op met Strategica. Samen bekijken we de mogelijkheden om uw pensioen voor te bereiden.
Tine en inge maken deel uit van het Fiscaal en Juridisch Team binnen Strategica.
Inge is juriste en specialiseerde zich verder in familiale planning, terwijl Tine zich als fiscaal adviseur verder heeft gericht op inkomstenbelasting.
Meer lezen?
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent pensioenplanning.
Blijf goed op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.